Κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ

Κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ
Μόνο με αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Αλλαγές στους μισθούς του Δημοσίου – αυξήσεις για τους «πάνω», μειώσεις για τους νέους

Μείωση στις αποδοχές των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων στο Δημόσιο και, αντίστοιχη, αύξηση των αποδοχών στα υψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας ζητεί, επίσημα, η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση,
τη στιγμή που φαίνεται να βελτιώνεται το κλίμα στις διαπραγματεύσεις και διαφαίνονται σημάδια συμβιβασμού στο φλέγον ζήτημα των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η πρόταση για το Δημόσιο, που επί του παρόντος δεν έχει εξειδικευθεί ως προς το ύψος των αποδοχών των νεοεισερχομένων (σήμερα περί τα 1.090 ευρώ μεικτά για απόφοιτο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης), έχει στόχο τη δημιουργία κινήτρων για την καλύτερη απόδοση και την προσπάθεια ανέλιξης των νέων υπαλλήλων που εντάσσονται στη Δημόσια Διοίκηση. Επί της ουσίας δεν οδηγεί σε αύξηση του μισθολογικού κόστους καθώς συνιστά εσωτερική «μετακίνηση» των διαθέσιμων κονδυλίων ενώ, σύμφωνα με την εισήγηση, δεν επηρεάζονται όσοι ήδη υπηρετούν σε θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αντιθέτως, εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή, θα επηρεάσει όλους όσοι προσληφθούν, το επόμενο διάστημα, ακόμη και στο πλαίσιο της «αντικατάστασης» προσωπικού μέσω της διαθεσιμότητας.
Η πρόταση έχει τεθεί υπόψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του συναρμόδιου υπουργού Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσώρας επικεντρώνεται στην προσπάθεια αποτροπής ενός νέου κύκλου διαθεσιμότητας και απολύσεων στο Δημόσιο. Πάντως, κορυφαίες κυβερνητικές πηγές δεν περιλάμβαναν την εν λόγω πρόταση στη δέσμη των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης, καθιστώντας πολύ πιθανό το σενάριο να γίνει εν τέλει αποδεκτό.

ΑΣΚ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: