Κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ

Κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ
Μόνο με αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΘΕΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ».
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:409/25-4-2014

                                          Αθήνα, 25 Απριλίου 2014

                                          Αριθμ. Πρωτ.: 409





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πριν καν ακούσει τις απόψεις των εργαζομένων
στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το αυταρχικό μέτρο της «αξιολόγησης» που προωθεί η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες χιλιάδες απολύσεις.

          Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης συνέτασσε ανακοίνωση για να υποστηρίξει τα μέτρο της «αξιολόγησης» και να ανταποκριθεί στο ρόλο του «καλού μαθητή» της τρόικας.

Πιθανώς η ανακοίνωση επίθεσης στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ότι υπερασπίζεται δήθεν μία μειοψηφία που «ξεβολεύεται» από την «αξιολόγηση» να εκδόθηκε καθ’ υπαγόρευση της τρόικας. Μιας  και ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει πολλές φορές ότι λειτουργεί αντ’ αυτής στο Δημόσιο Τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

          Από την ημέρα που ανέλαβε Υπουργός στους μόνους που υπακούει είναι στους εκπροσώπους των δανειστών και στους εκπροσώπους διάφορων συμφερόντων που θέλουν να διαλύσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να «μοιράσουν» τις υπηρεσίες στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα.

          Σαφώς καταγράφονται ενδιαφέροντα και ευαισθησίες του κ. Μητσοτάκη, αλλά όχι για τους εργαζόμενους, ούτε για τους πολίτες. Για τα συμφέροντα, ξένα και εγχώρια, αποκλειστικά. 

          Όσον αφορά στους στόχους της «αξιολόγησης» ο κ. Μητσοτάκης το λέει σαφώς στην ανακοίνωση του. «Μία αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, που σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη που τη συντηρεί, πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει και τους άριστους – για να τους επιβραβεύει – και όσους έχουν χαμηλή απόδοση – για να τους βοηθά να βελτιωθούν και να εξελιχθούν».
          Εσκεμμένα ξεχνά ο κ. Μητσοτάκης πως με το Νόμο που ψήφισε δεν ψάχνει να βρει όσους έχουν χαμηλή απόδοση. Αντιθέτως επιβάλλει επί ποινή πειθαρχικής δίωξης στους αξιολογητές, πως τουλάχιστον το 15% των εργαζομένων πρέπει υποχρεωτικά να είναι ανεπαρκής.

          Στη συνέχεια το πώς θα τους… βοηθήσει είναι ξεκάθαρο. Στέλνοντάς τους στο σπίτι τους. Η κατηγοριοποίηση των υπαλλήλων της Δημόσιας Διοίκησης με… προκατασκευασμένη «αξιολόγηση» αυτόν ακριβώς το στόχο εξυπηρετεί. Να δημιουργηθούν δεξαμενές υπαλλήλων από τις οποίες στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα απολύει με το πρόσχημα της μη καλής απόδοσης.

          Με ποια κριτήρια μετριέται η απόδοση είναι δευτερευούσης σημασίας για τον κ. Μητσοτάκη. Προέχει να τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους εκπροσώπους των τοκογλύφων δανειστών. Ε, για να το πετύχουν, πετάνε και το τυράκι της επιβράβευσης των αρίστων. Και σε αυτή την περίπτωση όμως μάλλον στους «ημέτερους» αναφέρονται.

          Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πώς η αντίθεσή της στην «αξιολόγηση» υπαγορεύεται από λόγους ψηφοθηρίας. Μάλλον εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια. Η κυβέρνηση και όχι η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει μπροστά της δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, τις Αυτοδιοικητικές και τις Ευρωεκλογές από τις οποίες κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της.

          Μάλιστα, για να απεμπλέξει τους Αιρετούς από τις πολιτικές ευθύνες της εφαρμογής του Νόμου 4250/2014 που οδηγεί σε απολύσεις και να αποφευχθεί η συντριβή τους στις επικείμενες εκλογές μετέθεσε την εφαρμογή του από τα τέλη Απριλίου στο μέσο του καλοκαιριού. Είναι προτιμότερο σκέφθηκαν στην κυβέρνηση να εφαρμοσθεί ο Νόμος τον Αύγουστο, στα μπάνια του λαού, παρά τον Απρίλιο.

          Η «υπαναχώρηση» του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν αναστέλλει τον αγώνα των εργαζομένων που θα προσαρμοστεί όμως στα νέα δεδομένα. Αυτοσκοπός της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και των εργαζομένων δεν είναι η ταλαιπωρία των Δημοτών. Όπου οι Διοικήσεις των Δήμων δεσμεύονται για την μη έκδοση των αποφάσεων επιμερισμού ποσοστών οι καταλήψεις αναστέλλονται. Καλούνται οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με Γενικές Συνελεύσεις, Συγκεντρώσεις να ενημερώσουν τους εργαζόμενους ώστε να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση προκειμένου να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο Νόμος για τη δήθεν «αξιολόγηση». Ο δρόμος μέχρι την τελική νίκη θα είναι μακρύς και δύσκολος!!!

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

---------------------------------------------------------------------------------------------





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ &
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Απριλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις αντιδράσεις ορισμένων συνδικαλιστών αναφορικά με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, έκανε την εξής δήλωση:   

«Στην ελληνική δημόσια διοίκηση υπηρετούν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι που εργάζονται καθημερινά με υψηλό αίσθημα ευθύνης και μεγάλη αποδοτικότητα, υπό δύσκολες πολλές φορές συνθήκες. Υπάλληλοι οι οποίοι με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, αλλά και με το μεράκι και το πείσμα τους, δημιουργούν πολλές εστίες αριστείας στον δημόσιο τομέα.

Υπάρχουν, βέβαια, και υπάλληλοι, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην άσκηση των καθηκόντων τους, οι οποίοι αποδίδουν πολύ κάτω από τα αναμενόμενα.

Κάθε σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, που σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη που τη συντηρεί, πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει και τους άριστους – για να τους επιβραβεύει – και όσους έχουν χαμηλή απόδοση – για να τους βοηθά να βελτιωθούν και να εξελιχθούν.

Αυτό ακριβώς επιδιώκει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με την εισαγωγή για πρώτη φορά της συγκριτικής αξιολόγησης στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας. Η βαθμολόγηση, εξάλλου, της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων με βαθμούς 9 και 10, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αναιρεί τη σημασία και τη λογική της αξιολόγησης και την καθιστά ανούσια, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να αποτελεί εργαλείο παρακίνησης για τον αξιολογούμενο και μεγιστοποίησης της απόδοσης του φορέα.

Είναι προφανές ότι η ρύθμιση αυτή «ξεβολεύει» μια μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι βαθμολογούντο με υψηλούς βαθμούς, ενώ στην πραγματικότητα κωλυσιεργούσαν συστηματικά στην εργασία τους.

Είναι επίσης προφανές ότι η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ - ΟΤΑ προσπαθεί για λόγους ψηφοθηρίας και εντυπωσιασμού να «αγκαλιάσει» αυτή τη μειοψηφία και να την προστατεύσει από μια αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση.

Είναι, όμως, και κάτι άλλο εξίσου προφανές: Οι Έλληνες πολίτες υπεβλήθησαν την τελευταία τετραετία σε σκληρές θυσίες και μεγάλες δοκιμασίες και το ελάχιστο που απαιτούν είναι ένας λειτουργικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Είναι, όμως, και κάτι άλλο εξίσου προφανές: Η εποχή όπου μια αναχρονιστική συνδικαλιστική ηγεσία μπορούσε να εμποδίσει τις αλλαγές που απαιτεί και δικαιούται η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί».  
_________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε. κ. ΚΩΣΤΑ ΑΣΚΟΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΘΕΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ».
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:411/25-4-2014

                                           Αθήνα, 25 Απριλίου 2014

                                           Αριθμ. Πρωτ.: 411





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 25 Απριλίου 2014, παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών  και στη συνέχεια έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενάντια στο νέο τρόπο «αξιολόγησης» που στόχο έχει να προετοιμάσει το έδαφος για τις επόμενες διαθεσιμότητες αλλά και να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε πειθήνια όργανα της κάθε Διοίκησης.

          Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Υπερυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απαξιεί και αρνείται να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Προφανώς έχει εθιστεί σε συναντήσεις υψηλότερου επιπέδου!!!

          Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.,  κ. Κώστα Ασκούνη  ο οποίος δήλωσε πως «η  Κ.Ε.Δ.Ε. δεν θα εφαρμόσει την αξιολόγηση ιδιαιτέρα την προεκλογική περίοδο μια και συνιστά υπηρεσιακή μεταβολή που εκ του νόμου αλλά και την ηθική απαγορεύεται». Τόνισε δε πως διατηρούν και νομικές επιφυλάξεις για την συνταγματικότητα των επίμαχων διατάξεων, ιδιαίτερα των προκαθορισμένων ποσοστών που αντίκειται στην πραγματική έννοια της ελεύθερης αξιολόγησης.

          Επίσης, έγινε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη όπου τέθηκαν τα ζητήματα της αξιολόγησης, της εκλογικής αποζημίωσης των Δημοτικών Υπαλλήλων, των απολύσεων-διαθεσιμοτήτων και  της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

          Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης ενημέρωσε πως με έγγραφο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη μετατίθεται η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης επιμερισμού των ποσοστών για την 31η Ιουνίου 2014 και η ημερομηνία αξιολόγησης για την 31η Αυγούστου 2014. Η «υπαναχώρηση» δε αυτή, ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού (Δήμοι και Περιφέρειες).

          Για τα υπόλοιπα ζητήματα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον Υπουργό Εσωτερικών την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

          Είναι σαφές πως μόνο με την αγωνιστική-ενωτική δράση και κινητοποίηση των εργαζομένων μπορεί να υπάρξουν αποτελέσματα. Κανείς εργαζόμενος όμως δεν πρέπει να εφησυχάζειΠρόκειται για μια παράταση εφαρμογής μιας αυταρχικής-αναχρονιστικής διαδικασίας που σε καμιά  περίπτωση δεν συντελεί στην αναβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών προς τους πολίτες.

          Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. σε καμιά περίπτωση δεν έχει ως αυτοσκοπό την ταλαιπωρία των δημοτών. Εφόσον οι διοικήσεις των Δήμων δεσμευτούν για τη μη έκδοση των αποφάσεων επιμερισμού των ποσοστών τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014 αναστέλλονται οι καταλήψεις.  Καλούμε τους Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις με Γενικές συνελεύσεις, Συγκεντρώσεις, κρατώντας τους σε ετοιμότητα προκειμένου να μην εφαρμοστεί στην πράξη η προκατασκευασμένη «αξιολόγηση» που μόνο στόχο έχει να μετατρέψει τους Δήμους σε πολιτικά παραμάγαζα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
----------------------------------------------------------------------------------------------

         ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
         ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ                                                                                         Αθήνα, 25 Απριλίου 2014

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αφορά στην αξιολόγηση του προσωπικού των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., η ΚΕΔΕ απέστειλε προς τον Υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιστολή και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Σύμφωνα με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που επιβάλλει η εγκύκλιος που αφορά στην αξιολόγηση του προσωπικού των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., η υλοποίηση όλων των διαδικασιών και των σταδίων αξιολόγησης, συντελείται από τα μέσα Απριλίου έως το τέλος Μαΐου. Δηλαδή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να εφαρμόσει για πρώτη φορά ένα νέο σύστημα αξιολόγησης μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ορθή αξιολόγηση του προσωπικού.
 Η ΚΕΔΕ υπενθυμίζει διαχρονικά και συγκεκριμένα ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο, (Ν. 2190/1994 και Ν. 3870/2010) απαγορεύει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την έκδοση πράξεων που αφορούν σε οποιαδήποτε μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού. Και αυτό για να προφυλάξει τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες από αυθαίρετες και χαριστικές μεταβολές.
Επί της ουσίας της αξιολόγησης, η ΚΕΔΕ διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την αντικειμενικότητα του συστήματος αξιολόγησης και ιδιαίτερα για το πρώτο στάδιο που αφορά στον επιμερισμό ποσοστών.
Η ΚΕΔΕ, προκειμένου να αποφευχθούν διαμαρτυρίες και ενστάσεις, αλλά και η προεκλογική περίοδος να εξελιχθεί ομαλά, καλεί  τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα της εγκυκλίου του και να ορίσει,  αμέσως μετά τις εκλογές, συνάντησή του με την ΚΕΔΕ προκειμένου να συζητηθούν ορισμένες πτυχές της διαδικασίας αξιολόγησης.
Η ΚΕΔΕ,  υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι, πάγια θέση της είναι να εφαρμοστεί επιτέλους ένα δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα  αξιολόγησης προσωπικού, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των προσφερομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Τέλος, η ΚΕΔΕ καλεί όλους τους Δημάρχους, ενόψει και της συνάντησης αντιπροσωπείας της με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, να απέχουν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, από την εφαρμογή της εγκυκλίου για την αξιολόγηση του προσωπικού.




Δεν υπάρχουν σχόλια: